Hårtap – Hvorfor det skjer?

Hva forårsaker hårtap?hva foraarsaker haartap

Hårtap oppstår når hårsekkene slutter å reprodusere seg selv. Håravfall er normalt genetisk arvelig, og hvordan det vil påvirke deg er ofte genetisk forhåndsbestemt. De eneste andre årsaker vet er enten sykdom eller medisiner, som ved å endre enten fysiologisk struktur eller din helse kan påvirke tilførselen av næringsstoffer til visse deler av kroppen, inkludert hårsekkene.

Hvorfor mister vi håret vårt?

Hår har en levetid på mellom 2-6 år. Når håret til slutt faller av, begynner et nytt hår å vokse etter en hvileperiode på noen måneder. Så det er helt normalt å miste litt hår hver dag. Når dette skjer betyr det ikke at håret har levde og så dødt, men heller at hår fiberen har gjort sin programmert funksjon og roten vil kvitte seg med det å starte en ny syklus. Håravfall blir kun et problem når det nye håret ikke produseres i samme takt som man mistet håret. Bortsett fra den naturlige programmert håravfall syklusen er det også andre grunner til at hårtap kan oppstå tidlig. En vanlig årsak er sykdom eller eller bivikninger av sykdoms behandlingen. (som f.eks kreftbehandling)

hvorfor mister vi haar

Så er det også tilfeldig hårtap, som kan skyldes fysiske skader på hodebunnen gjennom kutt, skrubbsår og brannsår. Det er også skalp forhold som infeksjoner og sopp eller parasitter. I tillegg til alt dette er det også vanlig for menn å bli skallet. Det finnes ingen kur, og det kan ramme menn i nesten alle aldre uten særlig forvarsel. Kvinner opplever håravfall når de blir eldre, men mindre enn menn, og tapet er vanligvis gjevnt over hele hodebunnen. Østrogen hormonet er kjent for å hjelpe mot hårtap og fordi kvinner har mer østrogen i kroppen enn menn, synes det å være noe beskyttet mot genetisk programmering av hårtap. Etterhvert som østrogennivået begynne å reduseres etter menopause, kan hårtap bli et problem hos kvinner og det er permanent.

Hvorfor noen aldri miste håret?

Dette er genetisk bestemt. Hvorfor dette gjelder noen utvalgte, er det egentlig ingen som vet. Alle forklaringer er bare spekulasjoner.